İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Büyülü bir İstanbul öyküsü

Yankı ENKİ

Arayış Ormanı, gerçek dünya ile büyülü bir diyarın iç içe geçtiği bir öykü anlatıyor. Bu açıdan Neil Gaiman’ın Yokyer veya Yolun Sonundaki Okyanus romanlarını hatırlattığı gibi China Miéville’in kaleme aldığı Unlondon adlı eseri de akla getiriyor.

Arayış ya da yolculuk gibi kavramlar gündelik hayatımızın popüler sözcükleri arasına gireli uzun zaman oldu. Hatta o kadar çok dile getirilir oldular ki böylesi kavramların içi biraz da boşalmaya başladı. Hâlbuki arayış ya da yolculuk, edebiyatın temelindeki kavramlardı. Özellikle de fantastik kurgu gibi hayal gücü ile gerçekçiliğin sınırlarının örtüşmediği bir edebiyatın yapı taşlarından oldu bu sözcükler. Homeros’un Odysseia’sından Tolkien’in ölümsüz eseri Yüzüklerin Efendisi’ne kadar birçok eser, bize neyi aradığımızı en iyi anlatacak, doğru adresi en iyi gösterecek rehberin edebiyat olduğunu kanıtladı.

İşte Göktuğ Canbaba’nın gençlere hitaben yazdığı Arayış Ormanı, bu geleneğin hâlâ devam ettiğini, Türkçe edebiyatın da bu doğrultuda zenginleştirilebileceğini düşündüren bir roman. Adından anlaşılabileceği gibi bir arayış öyküsü anlatıyor bu kitap. Ancak iyi bir fantastik eserin yapacağı gibi, çok uzaklarda değil aslında çok yakınlarda yapılan bir yolculuğa sahne oluyor. İstanbul’un sokaklarında fantastik bir dünyanın kapıları açılıyor. Aradığımız cevaplar o kapının ardında mı yoksa daha mı yakınımızda? Arayış Ormanı’nın heyecanlı öyküsünün odağında bu soru yatıyor.

Arayış Ormanı, gerçek dünya ile büyülü bir diyarın iç içe geçtiği bir öykü anlatıyor. Bu açıdan Neil Gaiman’ın Yokyer veya Yolun Sonundaki Okyanus romanlarını hatırlattığı gibi China Miéville’in genç okurlar için kaleme aldığı Unlondon adlı eseri de akla getiriyor. Arayış Ormanı’nda, on iki yaşındaki kahramanımız Deniz’in atıldığı sürükleyici serüven ise Terry Pratchett’ın Diskdünya serisinde gördüğümüz, o her bölümde giderek artan tempo ve heyecanı aratmıyor. Bu örneklerin de gösterdiği gibi, Arayış Ormanı’nı, yabancı romanların bizi davet ettiği fantastik atmosferi fazlasıyla sunacağına ikna olduğumuz bir serinin ilk romanı olarak değerlendirmek mümkün.

Kahramanımız Deniz, biraz hayalperest, yaşıtlarından farklı bir çocuktur. Onun hayalperestliğinde en büyük etken ise ona sürekli tuhaf öyküler anlatan babasıdır. İstanbul’un gizemli ikiz kardeşi olan ve gizli bir kapıyla geçilen büyülü bir dünyanın masallarını anlatır babası ama Deniz, gün gelecek, o masallardaki gerçekliği kendi gözleriyle görecektir. Deniz’e babasından bu dünyanın öyküleri miras kalır ancak sadece öyküler değil; bazı sırlar da miras kalmıştır ona. Babası, iki farklı İstanbul arasındaki kutsal kapının koruyucusu, kısaca “bekçi”dir. Yeni “bekçi” ise Deniz olacaktır. Üst İstanbul ve Alt İstanbul arasındaki bu büyülü kapının sorumlusu olmak elbette hiç kolay değildir. Deniz, artık tüm dünyayı ilgilendiren bir yolculuğa çıkmak zorundadır. Biri büyülü, diğeri gerçek, her iki dünyanın da kaderi onun ellerindedir.

Tılsımlar, büyücüler, ruhlarla dolu bu fantastik macera, Deniz’in yüzleşmek zorunda kalacağı gerçeklerle dolu Arayış Ormanı’nda son bulur. Burası, sadece ağaçların göğe kadar yükseldiği bir orman değil, aynı zamanda Deniz’in kendi geçmişine ve geleceğine dair öğreneceği gerçeklerle dolu bir ormandır.

Geçmişte İşeyen Atmaca gibi bir yeraltı edebiyatı örneğiyle ses getiren, daha önce de Tılsım-ı Kudret ve Ozanın Şarkısı gibi fantastik kurgu kitaplarıyla hayal gücünün peşinden gideceğini müjdeleyen Canbaba; yakın zamanda Fener Balığının Kayıp Işığı ve Valizdeki Kedi gibi iki çocuk kitabı kaleme alarak okur kitlesini genişletti. Arayış Ormanı da bu genişlemenin devam ettiğini, Canbaba’nın her yaşa hitap eden öykülere imza atmakta ne kadar başarılı olduğunu kanıtlıyor.

Sonuçta, sadece çocukların ya da gençlerin değil, yetişkinlerin de hâlâ devam eden bir yolculukta olduğunu, hâlâ kendimizle ilgili öğrenecek bir şeylerimizin olduğunu hatırlatıyor Canbaba. Romandaki bir tılsımcının dediği gibi, “Öğrenecek çok şeyin var ve yollar sana en iyi şekilde öğretmenlik yapacaktır.”

Arayış Ormanı Göktuğ Canbaba Doğan Egmont Yayıncılık, 264 sayfa
Arayış Ormanı
Göktuğ Canbaba
Doğan Egmont Yayıncılık, 264 sayfa
Show More