İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Büyüklerin anlaşmazlıkları, küçüklerin öğrettikleri…

Cem KARA

Silvia Vignale’nin dinamik ve deneysel resimlemeleri okura sevinç aşılıyor. Manuela Monari’nin hoşgörü üzerine kaleme aldığı metni ise zengin tanımlamaları ile belleğimizde yer ediniyor

Büyükler arasında farklılıklar üstüne süregelen anlamsız anlaşmazlıklar bitmek bilmez. Küçükler dünyasında ise tam da olması gerektiği gibi bu durumun pek de bir karşılığı olmaz. Önyargılarla doldurulmamış dağarcıklarındaki en etkili düşünce, her şeyden önce karşısındakini tanımaktır. Arkasından beklentisiz hisler ile kendi dünyalarına umarsızca bir davet gelir sadece.

Çoğu çocuk kitabı yazarı, iyinin kazandığı her hikâyenin sonunda önemli bir değere işaret eder. Hikâyedeki plan, bir öz düşünce ile bunun üzerine kurulur. Manuela Monari de Sarı Papağanlar Mavi Papağanlar hikâyesinde hoşgörülü olmanın önemini yine küçük karakterlerinin verdiği bir ders ile okuyucularına anlatmakta.

Sadece sarı ve mavi renkleri ile birbirinden ayrılan papağanlar, çok uzun zamandır birbirlerine üstünlüklerini ispat çabası içine girmişlerdir. Çevredeki onca güzel renk birlikteliğine rağmen bu inatlaşma almış başını gitmiştir. Ancak bir an olur ki her şey değişir. Yumurtasından yeni çıkmış Gökmavi adındaki yavru papağan dengesini kaybedip ağaçtan aşağıya düşer. Bu kazayı tek fark eden Altınperçem isimli sarı papağan da hiç düşünmeden yardımına koşar. Sarı papağanın yardımı ile beslenip güçlenen mavi papağanın uçmayı öğrenip yaşama tutunması büyüklerin anlamsız inatlaşmalarına anlamlı bir gönderme olacaktır. Hikâyenin devamında, sarı ve maviden dünyaya gelen yeşil renkli yavrular da tüm papağanlara yaptıkları yanlışı gösterecektir.

Ülkemizde birkaç farklı hikâye kitabını okuma fırsatı bulduğumuz Manuela Monari’nin Sarı Papağanlar Mavi Papağanlar hikâyesi, Nesin Yayınevinin

Çocuk Cenneti Kitaplığı serisinden Ekim 2015’de çıkmış. Yazarlığı yanısıra İtalya’da ilkokul öğretmenliği de yapan Monari üretken ve ödüllü bir yaratıcı kimlik. Bu hikâyesinde de manzara ve olaylara ait detaylı, kitabın görsel içeriği kadar da zengin anlatımları dikkatimizi çekiyor.

Kitabın resimlemelerini ise Silvia Vignale gerçekleştirmiş. Vignale, çocuk kitapları alanında prestijli bir etkinlik olan Bologna Kitap Fuarı’nda “Yılın İllüstratörü-UNICEF Ödülü”ne layık görülmüş bir sanatçı. Sarı Papağanlar Mavi Papağanlar kitabı için yaptığı resimlemelerine gerek teknik gerekse figür yorumu açısından baktığımızda en özgün denemelerinden birini gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Çalışmasındaki en kuvvetli yön, hikâye içinde anlatılan ortamın ve anın benliklerdeki gerçekliğini, izleyiciye hissettirebilmesidir. Etkili renk kullanımı ve özellikle kimi yapraklarda gazete kupürlerinden oluşturduğu kolajları ile bizlere adeta papağan cıvıltılarını ve anın dinamizmini yaşatmaktadır. Hatta her bir yaprak içinde farklı dil ve alfabelerde kullanılan bu kupürler faklı ses ve konuşmaların bizlere iletilen ifadeleri şeklindedir. Renkli kartonlar üzerine gerçekleştirdiği yer yer geniş arka plan boyamaları, özellikle ağaç gövdelerindeki yer yer boş bırakmalar ve yaprakların çizgi şeklindeki grafik anlatımları resimlemelerin tekniğe dönük genel karakterini oluşturmaktadır. Renkli karton dokusunun boyamalarla ortaya çıkması, kimi yerlerde figürleri ortaya çıkaran kurşun kalem konturlar görüntüleri zenginleştiren diğer unsurlardır. Bununla birlikte hikâyenin ağaçlar çevresinde geçmesinin, resimlemeleri tekrar eden anlatımlar şeklinde gösterdiği düşünülebilir. Ancak Vignale sayfa kompozisyonlarında yakından, uzaktan veya alttan yukarıya doğru değişen bakış açıları ile genel çerçeveden uzaklaşmayarak ritmi sıkıcı olmayan bir noktaya taşımayı başarmıştır.

Silvia Vignale’nin dinamik ve deneysel resimlemeleri okura sevinç aşılıyor. Manuela Monari’nin hoşgörü üzerine kaleme aldığı metni ise zengin tanımlamaları ile belleğimizde yer ediniyor. Okul öncesi veya okumaya henüz başlamış çocuklar için Sarı Papağanlar Mavi Papağanlar sadece bu özellikleriyle bile tercih edilecek bir kitap.

Sarı Papağanlar Mavi Papağanlar Manuela Monari Resimleyen: Silvia Vignale Türkçeleştiren: Burcu Yılmaz Nesin Yayıncılık Çocuk Cenneti Kitaplığı, 24 sayfa
Sarı Papağanlar Mavi Papağanlar
Manuela Monari
Resimleyen: Silvia Vignale
Türkçeleştiren: Burcu Yılmaz
Nesin Yayıncılık
Çocuk Cenneti Kitaplığı, 24 sayfa
Show More